Ben jij een Sprinter of een Wandelaar?

Als ik met mijn lief naar de supermarkt ga, loopt hij met een boodschappenlijstje in de hand door de paden. Ondertussen bekijk ik geïnteresseerd Aziatische ingrediënten waarvan ik het bestaan niet kende. Lief is in 10 minuten bij de kassa, en ik… weet niet precies hoelang het duurt.

Mijn lief doet boodschappen op de manier van de Sprinter, ik op de manier van de Wandelaar. De pure Sprinter werkt doelbewust en gestructureerd, liefst met een lijstje dat van boven naar beneden afgevinkt kan worden. De pure Wandelaar werkt onderzoekend, grillig en bij voorkeur zonder planning.

De manier waarop je met tijd omgaat en je tijd indeelt heeft te maken met de manier waarop je het liefst werkt: gestructureerd en gepland of juist flexibel en grillig.

Aangeboren

Bijna niemand is helemaal Sprinter of alleen maar Wandelaar. De meeste mensen zitten er ergens tussenin, met een beetje meer van het een dan van het ander.

Daardoor kunnen de meeste mensen hun werkwijze aanpassen aan de omstandigheden. Een Wandelaar kan best een sprintje trekken voor een deadline, en een Sprinter kan creatief en onderzoekend research doen. (Maar toch het liefst als het nodig is voor een volgende stap en als het in de planning past.)

Afhankelijk van de taak en de omstandigheden pas je je aan, maar je echte voorkeur voor sprinten of wandelen is diepgeworteld. Dat verander je niet zomaar.

Sprint-cultuur

Sprinten hoort bij de Westerse cultuur en bij het Westerse arbeidsethos. Sprinten staat dan ook hoog aangeschreven. Geen wonder: het zijn de doeners, de achievers, die veel voor elkaar krijgen en van wanten weten. De meeste timemanagement-methodes zijn dan ook Sprint-methodes. Ze helpen Sprinters om nog sneller en beter te sprinten.

En ze vertellen Wandelaars dat ze maar beter kunnen leren sprinten.

Want veel Sprinters vinden dat Wandelaars moeten Sprinten. Dat is zo raar nog niet: Sprinters kennen het genoegen van een afgevinkte to do-lijst, naar een doel toe werken en resultaatgerichte acties.

Maar Wandelaars vinden vaak óók dat ze moeten leren sprinten.

En dat is wel een beetje raar, toch? Vooral omdat de Wandelaars heel goed hun sterke kanten kennen: de flexibiliteit, snel kunnen schakelen, creatief inspelen op veranderingen. Maar, denkt zo’n Wandelaar, als ik die manier van werken nou eens met de sprinters-timemanagement zou kunnen combineren…

Ik geef toe, zelf ben ik ook wel eens een beetje jaloers op de voortvarendheid van Sprinters. Het is verleidelijk. Maar het is niet de enige weg.

Sterke kanten uitbuiten

Of je nou meer Sprinter of meer Wandelaar bent, ik stel voor dat je je sterke punten uitbuit. Het is zonde van je tijd en van je energie om steeds maar te proberen je zwakkere punten te compenseren.

Timemanagement

Wat betekent je tijdtype voor je timemanagement?

Als je een Sprinter bent:

  • plan 80% – en niet meer – van je werktijd in met afspraken en taken.
  • laat de overige 20% open, om flexibeler te zijn en tijd te hebben voor improvisaties.
  • plan periodiek tijd in om dat prachtige idee uit te werken of een nieuwe samenwerking vorm te geven. Werk in die tijd aan een stappenplan.

Ben je een Wandelaar, leg dan niet meer dan de helft van je werktijd vast. Dat geldt voor afspraken, maar ook tijd die je reserveert om aan vooraf bepaalde taken te werken. De rest van de tijd bepaal je van moment tot moment waar je aan werkt. Bijvoorbeeld om iets af te maken omdat er eerder op de dag iets tussendoor kwam.

Stap vooral af van het idee dat alles gestructureerd moet zijn. Kijk liever welke minimale structuur jou maximaal profijt oplevert. Richt bijvoorbeeld een plek in waar je stapels papier verzamelt, en maak 1 stapel alleen voor financiële stukken, of voor je belangrijkste projecten.

Het zal je verbazen hoeveel méér je gedaan krijgt als je je agenda niet volpropt.

Doorlezen

Ron Witjas, De tijd van uw leven, Uitgeverij Thema (Er is een herdruk, De tijd van je leven, maar ik weet niet of daar de MBTI-typering nog in staat.)

Eric Abrahamson en David Freedman, A Perfect Mess, 2006. Nederlandse vertaling: De wet van de stimulerende wanorde, 2007.

De types Sprinter en Wandelaar zijn eigenlijk de twee uitersten van de dimensie oordelen-waarnemen (judging-perceiving) van de MBTI-typering. De koppeling met timemanagement is bij mijn weten afkomstig van Ron Witjas (De tijd van uw leven, uitgeverij Thema). Ik heb er Sprinter en Wandelaar van gemaakt.

  1. No comments yet.

  1. No trackbacks yet.