Waarom ben jij ondernemer?

Als ik die vraag stel, antwoorden veruit de meeste zelfstandige professionals: “Vanwege de vrijheid”.

Het leidt vaak tot mooie gesprekken over hoe het ooit  allemaal begonnen is, wat de voor- en nadelen zijn van het bestaan als zelfstandige, en waar we het eigenlijk allemaal voor doen.

De vrijheid van ondernemen is heel persoonlijk, het gaat voor iedereen om iets anders. Toch zijn er wel overeenkomsten. En op grond van de overeenkomsten heb ik een indeling gemaakt in vier verschillende ondernemersdrijfveren. Vier verschillende vormen van vrijheid.

Vier ondernemersdrijfveren

 1. De vrijheid die hoort bij status en het grote geld: “Groots en meeslepend wil ik ondernemen’. Dit is het (cliché-)beeld van ‘een echte ondernemer’. En onder zelfstandige professionals niet de meestvoorkomende drijfveer.
 2. De vrijheid om geld te verdienen met het werk waar je hart naar uitgaat. Bij zelfstandigen met deze drijfveer gaat het in de eerste plaats om het uitoefenen van hun beroep, waar ze vaak speciaal voor zijn opgeleid. Ondernemen is het middel om het doel te bereiken; het gaat om de inhoud van het werk. Je vindt deze drijfveer van oudsher terug in de vrije beroepen.  Van huisarts tot kunstenaar, en honderden beroepen daartussenin.
 3. De vrijheid van kleinschaligheid. Bijvoorbeeld van je hobby je werk maken. Of een heel kleine niche in de markt bedienen. Door internet en de mogelijkheid van online marketing bloeit deze drijfveer als nooit tevoren. Vaak begint dit als nevenactiviteit, als bijverdienste, soms zelfs als lolletje, voordat het uitgroeit tot een activiteit die inkomen genereert.
 4. De vrijheid van regelvrijheid. Regelvrijheid gaat over de vrijheid om je werkdag of -week naar je eigen wens in te vullen, maar ook bijvoorbeeld te kunnen werken op de locatie die je wilt. Bij deze drijfveer vind je de grootste variatie: mensen die voor zichzelf beginnen om hun parttime werk te combineren met andere activiteiten, zoals zorg voor de kinderen of zelfs een intensieve hobby. Die allerlei verschillende bedrijfsactiviteiten combineren (ik noem dat graag: Curieuze Combinaties). Maar ook mensen die de wereld over reizen en niet gebonden willen zijn aan een vaste werkplek.

Dit is natuurlijk een vereenvoudiging van de werkelijkheid. Zoals ik al zei: de vrijheid van ondernemen betekent voor iedereen iets anders, en dat laat zich niet vangen in een schemaatje met 4 drijfveren.

Waarom dan toch zo’n indeling? Twee redenen.

Ten eerste scheelt het jou enorm veel tijd als je niet from scratch je eigen drijfveer hoeft te formuleren. Zie de indeling als een opstapje om verder over je eigen drijfveer na te denken. Passen de drijfveren hierboven je niet, formuleer dan vooral preciezer wat jouw ondernemersdrijfveer is.

Ten tweede snappen we onze eigen drijfveer beter dan de drijfveren van anderen. De indeling helpt je om je eigen manier van ondernemen te vergelijken met die van anderen. Het maakt je dus ook weerbaarder, bijvoorbeeld tegen goedbedoelde adviezen.

Door-denkertjes

In een volgende post bespreek ik hoe de Ondernemersdrijfveer in de dagelijks praktijk van pas komt.

Nu alvast 2 door-denkertjes:

 1. Welke ondernemers bewonder je? Hebben ze dezelfde ondernemersdrijfveer als jij of een andere?
 2. Fantaseer een ondernemer die hetzelfde werk doet als jij nu doet, maar vanuit een andere ondernemersdrijfveer. Kun je iets van deze fantasie-collega leren? Maar wel: trouw blijvend aan je eigen drijfveer!
 1. Dag Maud,

  Wat een mooie benadering. Geeft stof tot nadenken.

  Voor je het weet vertel je aan (potentiële) opdrachtgevers hoe goed het gaat met je bedrijf en hoe vrij en flexibel je wel niet bent. En verzand je in gesprekken met collega’s over je worstelingen om je privéleven nog een beetje apart te houden van je werk, over opdrachtgevers die voor een dubbeltje op de eerste rang zitten en over gegoochel met deadlines, facturen en de Belastingdienst.

  Je indeling brengt mijn gedachten naar wezenlijker zaken: wie ben ik, wat doe ik en waarom ben ik zo ongelooflijk blij met mijn eigen bedrijf. Van die laatste gedachte ga ik dit weekend eens even lekker genieten!

  Hartelijke groet,
  Aleid

   • mauddevries
   • januari 18th, 2015

   Groot gelijk, Aleid! En dan wens ik je een heerlijk weekend :-)

  • Sandra
  • januari 18th, 2015

  Wat een verhelderend stuk. Ja, er zijn verschillende drijfveren, maar ik had altijd het gevoel dat ‘het grote geld’ de enige legitieme drijfveer was om ondernemer te zijn/worden. Een vooroordeel natuurlijk en jouw stukje maakt dat mooi helder. Bedankt. Ook voor je andere praktische adviezen die mij over de drempel hebben geholpen om toch te starten met mijn onderneming!

   • mauddevries
   • januari 18th, 2015

   Dank je Sandra! Goed om te horen. Ben benieuwd naar het vervolg! Succes en geniet ervan.

 1. No trackbacks yet.